Het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) speelt een cruciale rol bij de koop, verkoop of verhuur van onroerend goed. Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over wat een EPC-attest inhoudt, hoe je deze kunt aanvragen, de kosten en meer. Klik hieronder door voor gedetailleerde uitleg over elk onderwerp.
De kosten voor een EPC-attest variëren doorgaans tussen €100 en €400, afhankelijk van het type en de grootte van het onroerend goed, evenals de locatie en de tarieven van de energiedeskundige. Het is altijd een goed idee om offertes te vergelijken van verschillende erkende deskundigen.
Vergelijk snel de beste tarieven voor EPC-attesten.
Een EPC-attest is 10 jaar geldig vanaf de datum van opmaak. Als je significante energiebesparende aanpassingen aan het pand hebt gemaakt, kan het echter voordelig zijn om een nieuw EPC-attest aan te vragen om de verbeterde energie-efficiëntie te weerspiegelen.
De snelheid waarmee je een EPC-attest kunt krijgen, hangt af van de beschikbaarheid van de energiedeskundige en de toegankelijkheid van je pand. Normaal gesproken kan het binnen een paar dagen tot een week geregeld zijn na het plaatsbezoek.
De btw op een EPC-attest is 21%. Dit bedrag kan echter variëren afhankelijk van specifieke omstandigheden en moet worden bevestigd door de energiedeskundige of diens service.
Een EPC-attest kun je aanvragen bij een erkende energiedeskundige type A. Je kunt een offerte aanvragen via online platforms of direct contact opnemen met een deskundige in jouw regio. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en toegang tot alle delen van het pand kunt verstrekken om het inspectieproces te versnellen. Vind een deskundige in jouw regio, zoals EPC Antwerpen of EPC Oost-Vlaanderen.
Ja, een EPC-attest is verplicht bij verhuur in België. Het moet beschikbaar zijn voor huurders en vermeld worden in advertenties.
Lees het uitgebreide antwoord hier.
Je hebt een EPC-attest nodig bij de verkoop of verhuur van elke woning, appartement of ander gebouwtype. Het is ook vereist bij sommige vormen van eigendomsoverdracht, zoals schenkingen. Ontdek de EPC verplichtingen.
Een EPC-attest kun je opvragen bij de huidige eigenaar van het gebouw of bij de energiedeskundige die het attest heeft opgemaakt, als je toegang hebt tot die informatie.
Een EPC, of EnergiePrestatieCertificaat, is een document dat de energiezuinigheid van een gebouw aangeeft. Het certificaat toont een energiescore die berekend wordt op basis van het energieverbruik per vierkante meter per jaar en wordt uitgedrukt in kWh/m²/jaar. Meer details vind je in de EPC gids of lees meer bij wat betekent een EPC.
Alleen een door het Vlaams Energieagentschap (VEA) erkende energiedeskundige type A mag een officieel EPC-attest opstellen. Deze deskundigen hebben een specifieke opleiding gevolgd en zijn bevoegd om de energieprestatie van gebouwen te beoordelen. Vind een erkende deskundige op energiedeskundigevinden.be.
Een EPC-attest wordt opgemaakt op basis van een bezoek aan de woning waarbij de energiedeskundige diverse aspecten beoordeelt zoals isolatie, verwarmingsinstallaties, ramen en deuren, en andere relevante kenmerken van het gebouw. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om de energieprestatie te berekenen. Lees meer over de EPC keuring.
Een EPC-attest bevat informatie over de energieprestatie van het gebouw, zoals de energiescore, het energielabel (van A+ tot F), en aanbevelingen voor het verbeteren van de energie-efficiëntie. Het document omvat ook de naam en de handtekening van de energiedeskundige, evenals de datum van opmaak.
EPC staat voor Energieprestatiecertificaat en geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is, gemeten in kWh/m² per jaar. Het label loopt van A+ (zeer energiezuinig) tot F (energie-intensief).
Lees het uitgebreide antwoord hier.
De EPC-waarde wordt berekend door een erkende energiedeskundige die aspecten zoals isolatie, verwarming en ventilatie inspecteert en invoert in gespecialiseerde software.
Lees het uitgebreide antwoord hier.
Een EPC D-label betekent dat een woning een gemiddeld energieverbruik heeft, tussen 300 en 400 kWh/m² per jaar. Het biedt nog ruimte voor verbeteringen in isolatie en efficiëntie.
Lees het uitgebreide antwoord hier.
Een EPC F-label wijst op zeer hoge energieverliezen met een verbruik van meer dan 500 kWh/m² per jaar. Er is veel ruimte voor energiebesparende verbeteringen.
Lees het uitgebreide antwoord hier.
Een woning met een EPC C-label heeft een redelijk niveau van energie-efficiëntie, met een energieverbruik tussen 200 en 300 kWh/m² per jaar. Er is nog ruimte voor verbetering.
Lees het uitgebreide antwoord hier.
Vind snel een deskundige en vraag je EPC-attest aan.
Vergelijk offertes